Maria Guzenina-Richardson

Jo oli aikakin

On aina riemastuttavaa, kun jokainen meistä - puoluekannasta ja hallituskokoonpanosta vapaana - voi sanoa: Hyvä homma, jo oli aikakin.

Yksinhuoltajaperheet saavat vuoden alusta vähintään 85 euron korotuksen kuukaudessa toimeentulotukeensa.  Se on merkittävä summa noin 30 000 perheen arkea helpottamaan. Jokainen meistä tietää, että päätös on oikea. Yksinhuoltajaperheelle tuhat euroa vuodessa on oikein käytettynä paljon. Korotus antaa toivoa kun se sijoitetaan näissä kaikkein pienituloisimmissa perheissä tulevaisuuteen, lapsiin ja nuoriin. Kyse on mahdollisuuksien tasa-arvon paremmasta toteutumisesta, mahdollisuudesta elää samaa sosiaalista elämää toisten perheiden lasten kanssa vaikkapa harrastusten kautta.

Harrastusten tulisi yhdistää lapsia ja nuoria, ei erottaa heitä.

***

Toinenkin kesän hallitusneuvottelujen ponnistus, vuoden vaihteessa tapahtuva perusturvan sadan euron korotus, pureutuu sekin juuri eriarvoisuuden taltuttamiseen.  Se merkitsee ihmisen näkemistä työttömyyden kohdatessa. Se merkitsee monelle suomalaiselle sitä, ettei heidän tarvitse enää juosta luukulta toiselle apua hakemassa. Toimeentulotukiriippuvuus vähenee huomattavasti. Toisaalta, myös toimeentulotukeen tehdään tasokorotus.

Siinä, millaisena valtio näyttäytyy apua tarvitsevalle, on paljon tekemistä tämänkin päätöksen jälkeen, mutta nyt ollaan oikealla kurssilla.

Politiikan mahdollisuutta parantaa kansalaisten arkea epäillään aika laajasti. Hallinto ja sen päätökset on nähty sokeana apparaattina, joka muokkaa maailmaa arkea näkemättä. Toisaalta ihmiset ovat passivoituneet liian usein järjestelmän koukeroissa. Suomen eriarvoistuminen viimeisten 20 vuoden aikana on huomattu ulkomaita myöten.

Mutta nyt voi syystäkin olla ylpeä. Tapahtuvat muutokset ovat selkeä merkki uudesta tuulesta. Suomi on mahdollista saattaa oikeille raiteille, kun niin yhdessä päätetään. Työn on oltava parasta sosiaaliturvaa niille, jotka työhön kykenevät, mutta hädän hetkellä ei ketään pidä päästää vajoamaan pimeyteen.

***

Hyvinvointivaltiossa heikoimmista pidetään huolta ja investoidaan ihmisen mahdollisuuteen olla mukana rakentamassa yhteiskuntaamme. Me kaikki muodostamme teoillamme ja asenteellamme uuden ajan hyvinvointivaltion.

Suomi on nostettu vuosikymmeniä sitten sosiaalisilla innovaatioilla ja sisukkuudella maailman edistyksellisimmäksi valtioksi. Meillä oli hyvinvointivaltion rakennusvaiheessa kyky oivaltaa ja toteuttaa lukuisia hyviä hankkeita ja käytäntöjä. Sellaisia, joita muualla maailmassa ei vielä osattu ajatella. Kouluruokailu, äitiyspakkaus, lapsilisä ja neuvolaverkosto olivat aikansa superponnistuksia, joilla mahdollistettiin tasa-arvon kasvu. Olen monasti miettinyt, millainen henki eduskunnassa, ministeriöissä ja puolueissamme silloin vallitsi? Olisiko siinä hengessä jotain, joka meidän kannattaisi löytää uudelleen?

Ei kekseliäisyys ole Suomesta kadonnut minnekään. Päinvastoin, ja sille olisi ottajia maailmallakin.

Nuorison syrjäytyminen ja ikääntyneistä huolehtiminen ovat juuri sellaisia haasteita, joihin tarvitaan kaikkia yhteiskunnan toimijoita mukaan: Sinua, minua ja naapurin Penaa. Me tarvitsemme uusia ideoita nykyisten ja tulevien haasteiden taltuttamiseen.  Viisaus ei asu vain ministeriöissä tai hallituksissa, eikä maailmaa rakenneta paremmaksi vain hallinnon toimin. Viisaus asuu viisaiden ihmisten yllättävässä yhteistyössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vaikka yleinen taloustilanteemme on kehno, tehdyt päätökset kannatettavia. Miten mahtaa olla omaishoitajien tulevaisuuden kanssa. Tarve varmasti kasvaa kun käsiä tarvitaan lisää. Nykyinen systeemi, missä tuki on veronalaista tuloa tuntuu hieman oudolta. Kysymys on kuitenkin 24 h/vrk; tukihan taitaa olla pieni ja säästö taas valtiolle (kunnalle??) melkoinen.

Pertti Metsä

On hyvä että hallitus tukee avioeroja suosii edelleenkin yksinhuoltajia. Itse tuen nosto ei vaikuta tukien määrään. Nostettava summa tulee valtionvaroista, ja vähentää kunnan varoista tulevaa sosiaalitukea, vaikkakin sosiaalitukeen tulee tasokoroitus. Sosialidemokraattejen ei tulisi juhlia tällä mullistavalla uudistuksella joka on sanojesi mukaisesti parasta mitä politiikassa on tapahtunut kahteenkymmeneen vuoteen. Seuraavaa korotusta varmaan odottelemme seuraavat kaksikymmentä vuotta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvin kirjoitettu edustajalta. Tonni vuodessa monen yksinhuoltajaperheen taloudellisessa ahdingossa auttaa varmasti. Pahoin pelkään, että tämä korotus vesittyy ja tulee vieläpä kaksinkertaisena takapakkiin keväällä lähes pakkonoston edessä olevan alv:n korotuksen myötä.

Vai pystyyköhän demarit sittenkin pitämään jonkun vaalilupauksistaan?

Kalle Tervaskari

Avustukseen 85 euron kuukausikorotus nyt auttaa kummasti, jos keväällä nostetaan veroja. Vai olisiko pitänyt tyytyä pelkkään veronkorotukseen ilman avustuksen korotusta?

Aira Joki

SDP on toiminut ihan mallikkaasti hallituksessa vaikka tuskin tämäkään korotus täällä Puheenvuorossa aplodeja saa, puolue kun tuntuu olevan useille kirjoittajille "väärä". SDP ei voi lähtökohtaisesti tehdä mitään oikein:)

Matias Härkönen

Ihan hienoa että saadaan korotus, mutta oletko Maria tietoinen että aika suuri osa toimeentulotuella ja muillakin tuilla elävistä ei ole mitään aikomustakaan mennä töihin? Silloin tälläiset korotukset (jotka minä veronmaksajana maksan) ainoastaan kiukuttaa. Eikö kaikkiin tukiin olisi vähitellen laitettava jokin ehto? Jos työtä ei kaikesta huolimatta löydy, niin sitten vaikka vanhuksia kävellyttämään ja katuja siivoamaan muutaman kerran kuukaudessa!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

85€/kk, jopa, jopa jopa! Paljonko kansanedustajien perusosa nousi viimeksi?

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Ja milloinkahan se nousee seuraavan kerran ja montakohan sataa ??

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Todella mahtava revittely pakon edessä tehdyllä vähimmäismitoitetulla tulontasauksella, joka tuskin tulee edes näkymään tulonjakotilastoissa.

Kaikilla hallituksilla, todellakin aivan puoluekantaan riippumatta, olisi näinä päivinä vain yksi todellinen ja oikea politiikka noudatettavaksi: pitkään jatkuva ja rajuakin rajumpi tulontasaus.

Se olisi ainoa toimiva vastalääke autonomisoituneeseen ja reaalitaloudesta irronneeseen kupla- ja velkarahatalouteen, se olisi ainoa tapa tervehdyttää reaalitaloudellisia kiertoja, tuotantoa ja työtä.

Se olisi ainoa tapa korjata se hirvittävä taloushistoriallinen vinoutuma, jonka autonominen rahatalous, rahaekspansio, kupla- ja velkaraha ovat tuoneet mukanaan, ja josta myös tuloerojen repeäminen on seurausta.

Kun seurauksia parannetaan kuin ne olisivat syitä, homma on niinkuin hölmöläisten peitteenpidennys. Kun hölmäläisten hommasta nostatetaan kauhea mainoshaloo, sitä ei tiedä onko kyseessä komedia vai tragedia.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Leipäjonossa odottavan kumaraisen suomalaisen miehen verhottu katse.

Rauniotalon ja palaneen auton vieressä huutavan tshetsheeninaisen tuska verisen ruumiin vieressä.

Kun lukija, katselet lohduttomia kuvia Suomesta tai maailmalta, niin miltä tuntuu?
”Siinä on sorrettujen kyyneleet, eikä heillä ole lohduttajaa”, ajattelee moni Raamatun Saarnaajan tavoin.

Missä on rauha ja tulevaisuuden toivo?

No,onhan se hiukan toivoa herättävää, kun haureuden ja ahneuden synneistä kärsivät lähimmäiset saavat hiukan päänsilitystä parempiosaisilta lähimmäisiltään.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Mikko,

Kommenttisi sisältämä ajatus on täsmälleen oikea.Ministerin, joka ei eläissään ole köyhyyttä itse kokenut,blogi tuntuu pilkalta.1000 euroa
vuodessa..oikein käytettynä...siitä se lapsiperheille yltäkylläisyys
lankeaa.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Niin, ymmärtääkseni M G-R on kuitenkin taistelija.

Ilta-Sanomat taisi kirjoittaa jotakin Marian - ja muutaman muun julkkiksen - kovasta lapsuudesta/nuoruudesta; köyhyyttä,kärsimystä,väkivaltaa.... jne.

Peruspalveluministeri siis tuntee pienen vaeltajan pilviset päivät.

Ehkäpä olen tullut liian kyyniseksi. Onhan Jumalan maailmassa miehellä ihaniakin asioita. Suloinen vaimo. Siunatut lapset. Autuaalliset matkat.Ouzo.

Ja Hesarin Fingerpori.

Tuomo Kankkunen

Happamia, kovasti happamia ovat nämä kommentit ?

Olisiko sitten ollut parempi, että nämä korotukset olisi unohdettu ?

Pertti Metsä

Tälläiset heitot, että satanen lisää perusturvaan vaan kun ovat vähän vääristäviä. Ne vain vähentää yhden luukun (sosiaali), tarvetta. Itse saatu rahamäärä pysyy ennallaan, köyhyys jatkuu. Tosin yksinhuoltaja perheiden osalta voidaan sanoa, että rikkonaisia perheitä halutaan lisää.

Kalle Tervaskari

Niin, olisi ilmeisesti pitänyt odottaa hamaan tulevaisuuteen, jolloin korotus olisi voinut olla suurempi?

Pertti Metsä

Mitäs Kalle jos puhuttaisiin korotuksista totta, eikä valehdeltaisi niiden suuruuksista ja siitä miten ne vaikuttaa ja keheen.

Politiikkahan oli mahdollisuuksien taidetta, mutta myös sumutusta tietämättömille. Eihän sitä halua myöntää, että on sumutusta äänestänyt ja joutuu pettymään?

Käyttäjän matomaagi kuva
P. G. Wihdinheimo

Jo oli aikakin ...

Onhan jokainen asemalla kökkinyt toki onnellinen, kun juna viimein saapuu kolme tuntia myöhässä, mutta ei siitä silti pidä kuskille ruusuja jaella. On hävettävää kuulla, miten toimeentulotukeen ei tehty yhtäkään korotusta 20 vuoteen - samalla kun reaaliansiot kasvoivat yli 40%. Olisikohan päättäjillä peiliin katsomisen paikka? Mikä kesti?

Poliittisen järjestelmän pitäisi adaptoitua vastaamaan muutoksiin ennakoiden niitä, eikä odotuttaa ja kasvattaa niitä kunnes muutos on väistämätöntä.

Käyttäjän SimoSuksi kuva
Simo Suksi

Onpa närkästynyttä sakkia kun kerrankin saadaan jotain hyvää aikaan. N. 1000e on oikeasti iso raha. Vai jättäisitkö itse ottamatta? Jos lähdetään kohdentamaan valtion budjetin osuuksia yksinhuoltajaäideille, vanhuksille ja muutenkin vaikeassa taloudelliusessa tilanteessa oleville, niin tuskin valtio ottaa sen takia enemmän velkaa. Jos valtio on juurikin leikkaamassa katkaistakseen velkakierteen niin millä perusteella sitten sanotte että kaikki tulee velalla. Suomi on tällä hetkellä EU:n parhaiten velkaantumisen kurissa pitäneitä valtioita ja te vain vikisette. Ja viimeiseksi haluaisin kuulla mitä itse tekisitte kehittääksenne Suomea. Oletteko koskaan miettineet miksi Suomi on hyvinvoinnin ykkösmaa maailmassa. Siksi koska täällä pidetään kaikista huolta.

Jukka Korhonen

Onpa kierosti kirjoitettu

Guzenina-Richardson puhuu sekä 85 eurosta/kk että 100 eurosta/kk ja antaa ymmärtää, että korotukset olisivat yksinhuoltajaperheissä yhteensä 85 €/kk + 100 €/kk.
Asia ei ole näin.
Noista kahdesta vain tuo ensimmäinen eli 85 €/kk lisää avustuksen kokonaismäärää.
No mikä se 100 €/kk sitten oikein on?
Alla kuvitteellinen selvennys yksinhuoltajaperheen avustuksista.

Useimpien toimeentulotuen saajien yhtälö muodostuu kolmesta osiosta.
1. "Laissa määrätty" toimeentulotuen kokonaismäärä kuukaudessa (esim. 1200 €/kk). Se jakautuu kahteen osaan:
2. Kelan maksama perusturva (esim. 500 €/kk).
3. Sossun maksama toimeentulotuki, jota maksetaan niin paljon Kelan maksaman tuen lisäksi, että "lain määräämä" kokonaismäärä (1200 €/kk) täyttyy eli tässä esimerkissä 700 €/kk.

Eli yhtälö on: 1200 €/kk = 500 €/kk + 700 €/kk.

Tuosta huomaamme helposti, että jos Kelan osuus kasvaa 100 €/kk, niin sossun osuus automaattisesti pienenee saman verran. Juuri näin käy nyt.

Eli yhtälö muuttuu muotoon: 1200 €/kk = 600 €/kk + 600 €/kk.

Siis ei tule mitään 100 euron/kk korotusta kokonaisavustusmäärään.

===

Sen sijaan kun nyt samaan aikaan nostetaan tuota kokonaissummaa (1200 €/kk) 85 eurolla/kk niin uudeksi kokonaissummaksi saadaan siis 1285 €/kk ja siten todelliseksi kuukausikorotukseksi tulee tuo 85 €/kk yksinhuoltajaperheillä.

MUTTA!

Kuitenkin kaikkein pienituloisimpien (sinkut) avustus nousee vain hieman yli 20 €/kk.

Sen takia Guzenina-Richardsonkaan ei kehtaa enää mainostaa kuten hallituspuolueiden edustajat tekivät vielä aikaisemmin tänä vuonna, että
"100 euroa kuussa lisää KAIKKEIN PIENITULOISIMMILLE!"
Yksinhuoltajaperheet kun eivät ole niitä kaikkein pienituloisimpia.

Pertti Metsä

Hyvä että viitsit avata tätä numeroilla. Rikkonaisia perheitä tässä vaan tuetaan. Jos naapurin Penaa halutaan tukea, niin puolison tarveharkinnan voisi poistaa peruspäivärahalaisilta ja työmarkkinatukilaisilta. Niin ei ainakaan rahan takia otetta eroa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos määrätietoisesta ja tuloksellisesta työstä eriarvoistumisen kitkemiseksi!

Keijo Räävi

Perheillä on nyt enemmän tupakkaan ja kaljaan!

Parempi leikata toimeentulotuki minimiin.

Tuomo Kankkunen

Ministeri on oikealla asialla.

Hänellä on myös oikeus sen toteamiseen.

Suomi on paljon paremmassa asemassa kuin suurin osa Euroopan maista.

Tärkeätä on huolehtia, että taakka jaetaan mahdollisemman oikeudenmukaisesti eri kansalaisryhmien kesken.

Tätä päämäärää lähestytään ministerin kuvaamilla toimilla.

Toivotetaan me voimia ja rohkeutta ministerille!

Jukka Korhonen

Kyllä, ministeri on sillä asialla, että sinkkujen tulot kasvavat 24 €/kk, mikä on karkeasti arvaten noin 3 prosentin korotus. Kun inflaatio laukkaa ja toisaalta edellisestä korotuksesta on 20 vuotta, niin kokonaisuus alkaa näyttää hieman erilaiselta.

Kokonaisuus näyttää hyvinkin erilaiselta, kun muistelee hieman ajassa taaksepäin:
Vielä puoli vuotta sitten ministeri ja muut hallituspuolueiden edustajat vaahtosivat ylpeinä mediassa aina iltauutisia myöten, että "olemme sopineet hallitusneuvotteluissa 100 euron lisäyksestä kaikkein pienituloisimmille!".
Nyt ministeri itsekin todistaa, että edes yksinhuoltajaperheet eivät saa tuota satasta vaan 85 €/kk ja ne KAIKKEIN PIENITULOISIMMAT saavat vain 24 €/kk, minkä hän puolestaan jättää häveliäästi mainitsematta.

Ovelasti on ministerikin lopettanut puheet "kaikkein pienituloisimmista" ja alkanut sen sijaan puhumaan "yksinhuoltajaperheistä".

Selvästi kannattaa tuo lipevä puhuminen ja sopiva pienituloisimpien "unohtaminen" sillä näyttää ministeri saavan täällä oikein kiitosta osakseen.

FEIKKI FEIKKI

Siis tämä 100 ekua saa vain ne jotka jäävät työttömäksi. Se ei koske niitä ihmisiä jotka ovat olleet työttömiä 10 vuotta putkeen.

Esim. perustuloiset saavat jokusen nimellisen 20 ekua joka sekin on jo syöty.

Ja nekin jotka sen korotuksen saa se loppuu kun tulee aika täyteen.

Keväällä ei kukaan hyödy yhtään mitään koko vaivaisesta avusta, sillä kaikki hinnat kupsahtaa uuteen nousuun.

Mari Kiviniemi sen telkussa kertoi ettei se koske kuin juuri työttömiksi joutuvia ja sekin aikansa.

Lisään vielä että kun kunnat joutuvat vyön kiristystalkoisiin niin sitä rahaa ei taatusti ole jakaa enää mihinkään.

Pertti Metsä

Hilkka, tämä uudistushan parantaa kuntien menoja, koska toimeentulon asiakkaat saavat isomman osan avustuksestaan KELAsta.

Ja kyllä korotus käsittääkseni koskee myös kymmenen vuotta työttöminä olleita, kuin muitakin peruspäiväraha ja työmarkkinatukilaisia. Käsittääkseni, ei siis vain uusia työttömiä, ja liitonpäivillä olevia.

Käyttäjän reijolehtinen kuva
Reijo Lehtinen

Täällä levitetään urakalla valhetta. Puhutaan ikäänkuin kaikki pienituloiset saisivat vain 24 euroa. Pieni marginaliryhmä tosiaan saa tuon 25 euroa lisää. Suurinosa ja erityisesti ilman toimeentulotukea olleet työttömät saavat satasen ja hieman enemmänkin, tosin verottaja heiltänkin saa osansa. Tuntuu siltä, että valittajat ovat niitä maatalon emäntiä ja isäntiä jotka kadehtivat SDP:n ponnekasta toimintaa. Itse he olivat 8 vuotta pääministeripuolueena, saamatta mitään aikaan. Siitä paljon puhutusta takuueläkkestäkin kyllä riittäisi jupisemista, niin että olkaa hyvät.

Jukka Korhonen

Reijo Lehtinen:
"Täällä levitetään urakalla valhetta. Puhutaan ikäänkuin kaikki pienituloiset saisivat vain 24 euroa. Pieni marginaliryhmä tosiaan saa tuon 25 euroa lisää. Suurinosa ja erityisesti ilman toimeentulotukea olleet työttömät saavat satasen ja hieman enemmänkin, tosin verottaja heiltänkin saa osansa."

Höpsis.

Käytännössä kaikki KAIKKEIN PIENITULOISIMMAT, jotka saavat vain minimituet Kelasta, ovat oikeutettuja hakemaan ja saamaan myös toimeentulotukea sossusta. Sossun toimeentulotukea saaville tämä uudistus ei lupaa kuin 24 €/kk. Eivätkä he ole mikään "marginaaliryhmä" vaan suuri enemmistö KAIKKEIN PIENITULOISIMMISTA.

Kuitenkin viime keväänä hallituspuolueiden edustajat hehkuttivat ylpeinä mediassa hallitusneuvottelujen jälkeen, että "Nyt on sovittu 100 euron kuukausikorotuksesta KAIKKEIN PIENITULOISIMMILLE!". Varmasti moni muistaa tämän hehkutuksen?

Totuus oli kuitenkin jotain aivan muuta. KAIKKEIN PIENITULOISIMMAT eivät saa kuin 24 €/kk. Valheella on lyhyet jäljet, sanotaan...

On totta, että eteenpäinhän tässä mentiin, koska edellisestä korotuksesta oli jo 20 vuotta. En vain ymmärrä miksi poliitikkojen piti valehdella tämäkin asia. Ehkä olisi ollut liian noloa tulla median eteen hehkuttamaan, että "Vihdoinkin, 20 vuoden jälkeen olemme pystyneet sopimaan 24 euron kuukausikorotuksesta KAIKKEIN PIENITULOISIMMILLE!"?

FEIKKI FEIKKI

Pertti Metsä,,, Näin yhden tuttuni joka elää sossurahoilla ja sieltä juuri tulikin.
Kertoi myrtyneenä kun sossutäti kertoi ettei se korotus koske häntä. Sossutäti oli sanonut hänelle sen korotuksen olevan joku 20 €

Minä kerroin hänen yhdelle tutulle siitä jo aiemmin, ettei se korotus koske sossuasiakkaita.

En raaskinut sitä tälle immeiselle kertoa kun se olisi pilannut hänen päivänsä.

Pertti Metsä

Tuttusi tulisi putkauttaa heti lapsi, niin olisi heti paremmin asiat.

J. Gagarin

Kirjoittajan (ja suurimman osan kommentoijista) ajatusmaailma on epälooginen ja epärealistinen.

Miten niin "jo oli aikakin"? Nythän on tarkoitus keksiä säästötoimenpiteitä valtion budjetille. Jos joku on toista mieltä, niin miksei sitten ehdota, että sitä yksinhuoltajatukea korotetaan vaikkapa viisisataa euroa kuukaudessa? Kuka sen on määritellyt, että tähän mennessä tuki on ollut tasan 85 euroa liian pieni ja nyt moinen epäkohta on korjattu?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Mahtava juttu, Maria. Kiitos siitä, että SDP (ja hallitus sen johdolla) tekevät tällaista oikeudenmukaista ja suomalaisia hyödyttävää politiikkaa, jolla heikoimpia autetaan konkreettisesti. Harmi, että niin moni ei näe metsää puilta, vaan jaksaa haukkua perusteettomasti kaikesta mahdollisesta. Jatkakaa silti siellä oikeamielisen ja kauaskatseisen sosiaalipolitiikan toteuttamista.

Anne Pylkkönen
Eero Salo

"Harmi, että niin moni ei näe metsää puilta, vaan jaksaa haukkua perusteettomasti kaikesta mahdollisesta."

Mitä tulee ainakin edellä oleviin kommentteihin, olet väärässä. Uudistusta on haukuttu nimenomaan sen takia, että ihmiset tuntuvat näkevän metsän puilta. He tietävät, ettei korotuksella ole sellaista merkitystä näiden "kaikkein heikoimmassa asemassa" olevien arkeen kuin mitä valheellisesti on julistettu ja että toisaalta tällaisessa taloustilanteessa jokaisen lisämenon tuottaminen valtiolle on askel huonompaan suuntaan. SDP:n "oikeamielinen ja kauaskatseinen sosiaalipolitiikka" on viimeisin asia, jota tämä maa tällä hetkellä tarvitsee.

Käyttäjän reijolehtinen kuva
Reijo Lehtinen

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=miten%20tak...

Edellinen hallitus elvisteli takuueläkkeellä, miten se nostaa pientä eläkekettä saavien toimeentuloa aivan uusiin sfääreihin. kuitenin sitäkin leikkasi toimeentulotuki ja asumistuki ja monet muut tulot jotka eivät kuulu ns. etuoikeutettuihintuloihin. Silloin näillä sivuilla oli haudan hiljaisuus, tai korkeintaan ylistettiin hallituksen erinomaisia päätöksiä. Eniten takuueläkkeestä hyötyivät suurten maatalojen emännät ja isännät. Niin, että hyvä kun nyt vuorostaan saavat tukea köyhät työttömät ja muut köyhät, kuten yksinhuoltajat.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Olen lähettänyt seuraavasta asiasta kaikille kansanedustajille ja heidän avustajilleen sähköpostiviestin. Sen tiedän seurannasta että juttu on käyty edustkunnasta käsin lukemassa. Ja koska löytyi ainakin yksi kansanedustaja, joka mitä ilmeisimmin ei ole lukenut sähköpostinsa koko vaalikauden aikana, lähetin vielä tavallisen kirjeen kaikille kansanedustajille.

Tästä:

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90298-...

Olisi jo pitkään ollut aikaa tehdä tällekin asialle jotain. Vaikkakin se ei ole hallitusohjelmassa. Aion jatkaa tästä muistuttamista aina kun näen jonkun itseään kehuvan kansanedustajan kirjoituksia.

--------------------------------------

1. "Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne ihmisten nähden,
että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne,
joka on taivaissa.
2. Sentähden, kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi,
niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla
saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he
ovat saaneet palkkansa."

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

On hyvä, että määrätietoinen ministeritason poliitikko ottaa nimiinsä nyt kärkenä olevan kirjoituksen.

Ja mikä vielä parempaa, kaikesta huolimatta laittaa sen esille us-puheenvuoroon tietäen toki etukäteen, että vaki-nimet osaavat perustella "väärin-sammutettu"-väitteensä.
Jos kohta eivät osaa sitä keinoa, millä omat väitteensä tai tarpeensa muuttaisivat toteutuskelpoisiksi päätöksiksi julkishallinnon alueella.

Lisää vain tällaisia kirjoituksia, kiitos ja hyvää vuodenvaihteen aikaa.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Yksinhuoltajaperheet saavat vuoden alusta vähintään 85 euron korotuksen kuukaudessa toimeentulotukeensa. Se on merkittävä summa noin 30 000 perheen arkea helpottamaan. Jokainen meistä tietää, että päätös on oikea. Yksinhuoltajaperheelle tuhat euroa vuodessa on oikein käytettynä paljon. Korotus antaa toivoa kun se sijoitetaan näissä kaikkein pienituloisimmissa perheissä tulevaisuuteen, lapsiin ja nuoriin. Kyse on mahdollisuuksien tasa-arvon paremmasta toteutumisesta, mahdollisuudesta elää samaa sosiaalista elämää toisten perheiden lasten kanssa vaikkapa harrastusten kautta."

Naivi ja asenteellinen, jopa holhoava kirjoitus, joka osoittaaa, kuinka tietämättömiä tuollaiset guzeninat ovat yksinhuoltaja- ja muiden pienituloisten perheiden arkitodellisuudesta.
Muutamalla kympillä kuukaudessa ei ainakaan useampilapsisten perheiden ongelmia ratkaista. Nuo perheet ovat niin moniongelmaisia, ettei niillä ole varaa satsata muutamaa lisäropoa joihinkiin eliittiharrastuksiin. Rahat uppoavat nykyisen hallituksen toteuttamien kuristustoimien aiheuttamaan elinkustannusten nousun kompensointiin.
Silmänlumeeksi toimeenpantu budjettivarojen siirtely toiselta hädänalaiselta sosiaaliryhmältä toiselle on ala-arvoista ääntenkalastelua, joka viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa saa kansalaisten tuomion.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Viisaus ei asu vain ministeriöissä tai hallituksissa, eikä maailmaa rakenneta paremmaksi vain hallinnon toimin."

Tuossa on kaksi ylimääräistä vain-sanaa.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Viisaus asuu viisaiden ihmisten yllättävässä yhteistyössä"

Ja mitähän tämäkin sitten tarkoittaa ja miten tämä "aforismi" liittyy nykyisen hallituksen toimintaan?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Hyvä, Maria! Lupaukset on lunastettava ja heikoimmassa asemassa olevia autettava.

Nyt sitten eläkeensaajat jäävät odottamaan vanhuuspalvelulakia, jonka olet ottanut työstettäväksi. Onnea ja menestystä senkin eteenpäin viennin suhteen - ja onnellista Uutta Vuotta!

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Löytyyhän niitä älykköjä hallituksen ulkopuoleltakin, kuten tuo Peltosen muorin aikamiespoika.
Ei vain emeritus ylipormestari etc. etc. etc. etc. tullut tarkastaneeksi, että tuon Guzeninan mainostaman huikean ansiotason nousun nettovaikutus on KELA:n laskelmien mukaan ainoastaan noin 35 euroa/henkilö/kuukausi (miinus inflaation vaikutus, koska korotus on euromääräinen)!
Käyttääköhän emeritus ylipormestari etc. etc. etc. etc edelleen samaa laskuoppia kuin myydessään virassa ollessaan Tehtaankadulta kaupungin arvokkaimmat tontit polkuhintaan?

Käyttäjän reijolehtinen kuva
Reijo Lehtinen

Tustu Manninen, miten paljon ns. takuueläkkeestä jäi monille käteen, eikö sitäkin kuluttanut toimeentulotuki monet muut leikkaukset jne.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=miten%20tak...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Reijo Lehtinen

Olen tutustunut. Niin on käynyt, kuin kerroit.
Siksi etoo, kun nämä guzeninat rehvastelevat "saavutuksillaan".
Paavo Lipposen ensimmäinen hallitushan nämä köyhien kuristustoimet pani alulle.

Myös nykyisin voimassa oleva eläkelaki toteutettiin toimeenpanoasetuksilla monessa kohdin vesitettynä.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Viivytystaistelua, jotta lakimuutos etenisi hitaasti eli poliittista peliä ikäihmisten kustannuksella.

Matias Gerlich

Sosiaalisissa tulonsiirroissa juuri yksinhuoltajaperheet ovat jääneet kaikkein vähimmillä heidän vaikeuksiinsa nähden joten tuollaisia muutoksia on tervehdittävä ilolla. Kiinnostavaa olisikin tietää miksi niin monien vuosien jälkeen yhteiskunta vasta nyt heräsi tähän epäkohtaan.Kertoiko se sitä että yksinhuoltajia haluttiin rankaista (ketkä halusivat rankaista?) ikäinkuin heidän tilanne olisi välttämättä heistä itsestään johtuva?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

En tajua miten kukaan voi kirjoittaa näin todellisuudesta irrallaan olevaa tekstiä. Poliitikot päättävät heittää pari almua köyhille ja Maria luulee, että se olisi muka ihan mielettömän siisti juttu, vaikka kokonaisuuteen se ei vaikuta käytännössä mitenkään.

Ja sosiaaliset innovaatiot?! Nehän on tapettu ja haudattu jo vuosikymmeniä sitten. Suomi on byrokratian luvattu maa, jossa poliitikot ja virkamiehet nimenomaan pyrkivät estämään kaikkea kehitystä.

Tämänkaltaista tekstiä tuottavat olennot pitäisi saada mahdollisimman äkkiä pois politiikasta.

Toimituksen poiminnat