Maria Guzenina-Richardson

Lapsilisä kuuluu myös pienituloisimpien lapsille

Lapsilisien maksamista myös varakkaiden perheiden lapsille perustellaan universalismilla. Universalismin periaate tarkoittaa, että kaikki saavat saman edun tai palvelun varallisuudestaan huolimatta.

 Vuonna 1994 Esko Ahon porvarihallitus päätti leikata kaikkein köyhimpien perheiden lapsilisää. Sitä ennen lapsilisä oli juuri tällainen universaali oikeus.

 Tilastojen mukaan lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut viimeisten 15 vuoden aikana. Tässä valossa voi syyllä todeta, että Suomi ei ole enää sellainen suomalaisen mallin mukainen hyvinvointivaltio, jonka kansalaiset sen haluavat olevan.

 Minulta kysytään usein, miksi Ahon jälkeinen Sosialidemokraattien johtama hallitus ei tätä porvareiden köyhiä lyövää keppiä katkaissut. Vastaan aina, että olisi pitänyt. Mutta se, että asiaa ei korjattu silloin, ei voi tarkoittaa sitä, että nykyjohtoinen SDP olisi menettänyt kaikki oikeudet puuttua asiaan nyt.

SDP:n vuoden 2010 puoluekokousaloitteisiin sisältyi Demarinaisten esitys, että lapsilisä pitää etuoikeuttaa toimeentulotuesta. Suomeksi: Myös toimeentulotukea saavien perheiden lasten kuuluu saada pitää lapsilisänsä.

Nyt lapsilisän etuoikeuttaminen on perhepoliittisen ohjelmamme kärkiasioita. On kestämätöntä, että yhteiskunnassamme kaikilla muilla on oikeus lapsilisään paitsi niillä, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat.

Vuoden 2008 puoluekokous oli muuten sama, jossa Jutta Urpilainen valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Jutta lupasi silloin puolueen uudistuvan. Puolue on uudistunut.

 Olen ylpeä sosialidemokraatti. Voin katsoa itseäni peilistä tietäen, että esimerkiksi perhepolitiikan puolella SDP:n linja on vastuullinen, oikeudenmukainen ja hyvinvointia lisäävä. Keskiössä ovat toimet lapsiperheiden köyhyyden vastaisessa taistelussa, työn ja perheen yhteensovittamisessa ja palveluiden parantamisessa.

 Ministeri Risikko on vastannut tällä viikolla SDP:n haasteeseen parantaa lapsiperheiden köyhyyttä. Hän toteaa, että ei pidä lapsilisän etuoikeuttamista hyvänä keinona parantaa köyhien lapsiperheiden asemaa. Hän korottaisi mieluummin toimeentulotuen lapsiosaa.

 Paula Risikon osallistuminen keskusteluun on ilahduttavaa. Arvostan häntä ministerinä.

 Kannanotossaan Risikko jättää kuitenkin huomioimatta, että lapsen perusosien korottaminen ei poista sitä tosiasiaa, että muun muassa indeksikorotukset sekä korotukset yksinhuoltajien lapsilisään jäisivät silloin edelleen köyhien ulottumattomiin.

 Risikko ansaitsee kiitoksen hallituksen päätöksestä sitoa lapsilisät indeksiin. Päätöksellä varmistettiin että lapsilisät nousevat yhdessä palkkojen kanssa ja seuraavat näin yhteiskunnan kallistumista. Tehty muutos oli hyvä ja tarpeellinen, mutta se ei parantanut kaikkein köyhimpien lapsiperheiden asemaa. Siinä kun lapsilisä otetaan toimentulotukiperheiltä pois, eivät lapsilisään tehdyt korotuksetkaan tuo näille perheille mitään lisää. Ongelmaksi voisi muodostua myös se, että tulevaisuudessa tulisi jälleen hallituksia ja aikoja, joina toimeentulotuen lapsen perusosien ostovoima jäisi jälkeen, eikä poliittista tahtoa niiden nostamiseen löytyisikään. Tämä olisi omiaan viemään kehitystä jälleen väärään suuntaan.

 Siksi pidämme edelleen lapsiperheiden köyhyyden vastaisessa taistelussa lapsilisien etuoikeuttamista perusteltuna ja tehokkaana keinona. Samaan on päätynyt muun muassa Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

 Vähävaraisten lapsiperheiden asemaa tulee tarkastella kokonaisuutena. Tärkeintä on turvata lasten ja perheiden toimeentulo eli tarkastella sitä rahasummaa, joka jää perheen arjenpyörittämiseen.

 Kun kerran rikkaiden perheiden lasten lapsilisäoikeutta perustellaan universalismin periaatteella, on käsittämätöntä, että samaa periaatetta ei sovelleta vähävaraisiin perheisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kas kun noinkin vanha leikkaus on säilytetty, vaikka demaritkin olivat hallituksessa talouden nousukaudella jolloin poistettiin mm. varallisuusvero. Kaikella kunnioituksella: Huomaa että vaalit ovat lähestymässä.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minusta on suorastaan naurettavaa puhua siitä, että johonkin universaaliperiaatteeseen kuuluisi se, että rikkaille annettaisiin samat edut, joilla voitaisiin edes jotenkin parantaa kaikkein heikoimassa olevien ihmisten taloudellista tilannetta. Eivät rikkaat ja hyvätuloiset tarvitse lapsilisää.

Jos yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevilta leikattaisiin lapsilisät, se merkitsisi 200 miljoonaa valtion kassaan. Se voitaisiin käyttää kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lapsiperheiden taloudellisen tilanteen parantamiseen.

Muistan kuinka 90-luvulla keskusteltiin samasta aiheestaa ja silloin Ulf Sundqvist ja Erkki Liikanen tv:ssä vakuuttivat, että rikkaiden lapsilisien leikkaamisesta ei kerry valtiolle läheskään niin paljon kuin köyhien ja pienituloisten lapsilisien leikkaamisesta, koska köyhiä ja pienituloisia on niin paljon, että pienistä puroista kasvavat suuret virrat. Tämäkö on edelleen demareiden käsitys, vaikka Urpilainen tekikin oikeansuuntaisen avauksen?

Tuula Hölttä

Maria G-R. :"Universalismin periaate tarkoittaa, että kaikki saavat saman edun tai palvelun varallisuudestaan huolimatta."

Tätä samaa periaatetta demarit ovat vaatinet noudatettavaksi myös lasten kohdalla jopa vaatien, että lasten päivähoidon tulisi olla palvelun käyttäjille maksutonta. Siitä, että päiväkotien lapsiryhmät ovat liian suuria siihen, että niissä olisi mahdollista noudattaa yksilöllisesti ja lapsen oikeudet huomioivaa lapsiohjautuvaa hoitoa, ei ole välitetty. Helsingissä lastenlastani "hoivatessani" kuulin päivähoitoon perehtyneiltä, että joissakin päiväkodeissa oli sairaus- tms. tapausten vuoksi yhdellä hoitajalla ollut hoidettavana jopa toistakymmentä yksivuotiasta lasta.

Vasemmiston+muun valtaeliitin maailman pätevintä konsulttia l. rahan valtaa käyttäneet vallankäyttäjät ovat saaneet aikaan tilanteen, jossa äitien tai tilanteen niin salliessa myös isien on halutessaankin taloudellisesti lähes mahdotonta hoitaa itse pienet lapsensa, vaikka kotihoito on tutkitusti edullisempaa kuin lasten laitoshoito.

Samalla tämä "universalismi" on luonut tilanteen, jossa kuulemani mukaan ainakin jotkut Keski-Eurooppalaiset naiset pitävät suomalaisnaisia orjina. Suomalaiset pienten lasten äidit kun vastaavat omalta osaltaan sekä perheen taloudellisesta toimeentulosta että siitä, että kuvannollisesti "luovat miesten rakentamien seinien sisäpuolelle kodin".

Kun tilastot ovat nyt kertoneet, että suomalaiset tekevät työtä enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin, tämän työn tekijät löytyvät täyttä palkkatyöpäivää tekevistä naisista, kun muualla Euroopassa heitä on "armahdettu" sallimalla heille osapäivätyö.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Meitä on moneksi! Meitä demareita siis. Mutta jos minulla olisi Marian ulkonäkö, en peiliin katsoessani ajattelisi yhteiskuntapolitiikkaa. "Keskiössä" ei nimittäin olisi tulontasauksia, vaan kaunismuotoinen nenä.

Vanha työväki ja eläkeläiset ovat erittäin tärkeä äänestäjäryhmä harmaantuvalle puolueellemme. Mutta mitä siitä on jäljellä vaikkapa viidentoista vuoden kuluttua? Siksi lapsiperheiden asia on nostettava esiin konkreettisilla ehdotuksilla, eikä jättää sitä(kin) Perussuomalaisille.

Käyttäjän pekkaranta kuva
Pekka Ranta

Hienoa, että demarit huomasivat tämän epäkohdan. Se oli toki heillä tiedossa jo aikaisemmin. Ministereinä kyseisessä ministeriössä ehti olla tämän törkeyden aikana Mönkäre, Alho, Skinnari ja Haatainen. Heistä ketään ei tilanne vähääkään häirinnyt, mutta asian tulo julkisuuteen sai rattaat liikkeelle.

Ei ihme, että jo eilen alettiin veikkailla kuka demari haluaa tästä asiasta asiatonta arvonnousua

Näin ne vaalit aktivoivat pariksi kuukaudeksi. Sen jälkeen saa taas unohtaa

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Arja Alhon ollessa ministerinä saatiin aikaan sellainenkin törkeys, että päivähoidolle säädettiin maksukatto samalla kun poistettiin nollamaksuluokka. Alhon oman silloisen perhetilanteen johdosta ministeri nettosi uudistuksella 1000 mummonmarkkaa kuukaudessa.

Käyttäjän pekkaranta kuva
Pekka Ranta

Tässä yhteydessä on syytä muistaa että kaiken sosiaalisen hyvinvoinnin ylipappi Soininvaara oli ministerinä kyseisessä ministeriössä silloin kun tuo törkeys oli voimassa.

Herra keskittyy oman erinomaisuutensa ylistämiseen. Tämän asian kohdalla asiallisempaa olisi häpeäminen

Seppo Hildén

En ota kantaa lapsilisiin, mutta avaukseen kyllä. Maria on pahasti myöhsässä, olisiko tämä järjestyksessä jo viides kansanedusutajaehdokkaan kannanotto lapsilisiin tällä saitilla.

Menohan on kun sopulilaumalla, yksi keksii aiheen, mielellään suurta osaa kansaa koskettavan, esittää kansalle mieluisia ratkaisujaan ja toivoo että tällä häntä äänestettäisiin. Vaalien jälkeen lupaukset onkin sitten hyvä unohtaa.

Teidän SDP:n Sorsahan se taisi aikoinaan verrata toimittaia sopulilaumaan, vai oliko se peräti Koivisto, mutta anyway, näyttää tuo sopulikäyttäytyminen luontuvan noilta poliitikoiltakin.

Käyttäjän mariaguzeninarichardson kuva
Maria Guzenina-Richardson

Hyvä, että aihe on herättänyt keskustelua myös muissa kansanedustajaehdokkaissa sekä istuvissa kansanedustajissa.
Liitän oheen linkin, joka osaltaan oli tätä julkisen keskustelun syntymistä aloittamassa.
http://yle.fi/uutiset/teemat/vaalit_2011/2011/01/v...
Ne, jotka väittävät SDP:n vasta nyt liittyvän tähän keskusteluun ovat väärässä. SDP puhui aiheesta esimerkiksi 13.1. Ylen Viikon väite ohjelmassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vihreästi ajatellen poistakaamme lapsilisät kaikilta tällä ylikansoitetulla Telluksellamme. En ole kade, kun naapurikaan ei saa.

Matti Kopra

Perussuomalaiset ratkaisevat tämänkin asian terveellä järjellä.
Tämä ei ole sosiaalidemokraattien vahvinta osaamista.
Sosialismilla ei saada kansalle leipää saati hyvinvointiyhteiskuntaa.

Käyttäjän pekkaranta kuva
Pekka Ranta

Vain viisitoista vuotta olisi ollut aikaa hoitaa tämä asia järjelliseen tilaan. Nyt kun paniikki iski ollaan niin lapsiystävällisiä. Sitä se tekee kun elää norsunluutornissa ja pitää itseään eliittiin kuuluvana

Jani Kuusela

Maria hyvä, paitsi että toimeentulotukea saavat perheet tai yksinhuoltajaperheet eivät käytännössä saa lapsilisää, he eivät myöskään nauti minkäänlaista yksityisyyden suojaa. Esimerkiksi kaikki pankkitiedot täytyy toimittaa sosiaaliviranomaisille kuukausittain. Pääsääntöisesti toimeentulotukea hakevia epäillään kuin rikollisia.

Jos yksinhuoltajaäiti on esimerkiksi saanut syntymäpäivälahjaksi 50 euroa, tämä lahja lasketaan tuloksi (ja vähennetään toimeentulotuesta). Eli käytännössä toimeentulotukea hakevat eivät saa nauttia syntymäpäivälahjoistaan (tai muista lahjoista), joita he tai heidän lapsensa mahdollisesti esimerkiksi sukulaisilta saavat. Yksinhuoltajan ylimääräinen kampaamokäynti tai hieroja jää siis pelkäksi päiväuneksi. Kaikki vähennetään toimeentulotuesta. Ainakin jos lahja on erehdytty laittamaan asianomaisen tilille.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

No, eihän ne SDP:n menneisyyden epäkohdat Marian syytä olekkaan. Hyvä jos SDP uudistuu hyvään suuntaan. Se siinä vaan on, että miten tuon uudistumisen uskottavuuden saisi viestittyä kansalaisten ja äänestäjien tietoisuuteen.

Käyttäjän pekkaranta kuva
Pekka Ranta

Jos nyt ollaan tunnustamassa menneisyyden syntejä, viesti tulisi paremmin perille jos sitä olisi tuomassa vaikkapa Guggenheim-Haatainen. Yksi pääsyyllisitä

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

No pienituloisillehan lapsilisä oikeasti kuuluisi ihan ensimmäisenä!

Ja ilman mitään naurettavaa ja todella tyhmää jonkun muun tuen pienentämistä sitten sen vuoksi.

Ei järjen häivää. Lapsiperheille niin toimeentulotuet kuin lapsilisätkin ja ihan täysimääräisinä. Se on ainoa oikea ratkaisu.

Eivät ne niin ruhtinaallisia ole!

EV

Marko Lehtinen

Näen Marian mielipiteessä kaksi ongelmaa.
1. SDP:llä on ollut tapana tehdä päinvastaista politiikkaa riippuen siitä onko SDP hallituksessa tai oppositiossa. Vaikka menneisyyden virheistä ei Mariaa voi syyttääkkään, sanoisin, että kun SDP on oppositiossa ja vaalit ovat vielä tulossa, SDP:llä on lievä uskottavuusongelma.
2. Eikö toimeentulotuen ajatuksena ole, että se on tuki jota myönnetään vain kun perheen muut tulot eivät riitä elämiseen. Tässä mielessä on perusteltua, että perheen kaikki tulot, siis myös lapsilisä lasketaan yhteen ja sen jälkeen katsotaan riittävätko perheen tulot elämiseen. Vasta sen jälkeen myönnetään toimeentulotukea, mikäli se on tarpeen. Sinänsä pienituloisten perheiden asemassa on varmaan parannettavaa, mutta mielestäni joku muu tapa voisi olla parempi.

Toimituksen poiminnat